Qajaqtræf på Fyn
den 5 september 2005 (Danmark, kajakträff), 6 kommentarer
Helgen 3-4 september avhölls året version av Qajaqtræf – ett gemensamt initiativ av tre danska kajakklubbar med grönlandspaddling på programmet. Platsen var Svendborg Havkajakcenter på Taasinge söder om Fyn och med den sydfynska skärgården inom bekvämt räckhåll.
Deltog gjorde ett femtiotal paddlare – merparten med små skin-on-frame-kajaker, de flesta i tuiliqs av alla möjliga typer och material, alla med smala grönlandspaddlar (en storbladig paddel syntes vid något tillfälle). För året hade inbjudan också gott ut internationellt och hade resulterat i några deltagare från Holland, Tyskland och Sverige (bara jag! – nog finns det väl någon mer som är intresserad av traditionell kajak- och paddelteknik?).
Svendborgs Havkajakcenter ligger vidunderligt vackert i en gammal dansk vitrappad gård med stor gräsplan ner till en sandstrand – inte helt lätt att hitta, långt där ute på landet bland grusvägar, poppelalléer, gödselstackar och bondgårdar – men väl värt mödan. Deltagarna tältade på ängen med tillgång till tvättrum, dusch och kök i centrets servicebyggnad. Ett stort tält mitt på ängen fungerade som en helt obehövlig regnförsäkring – solen gassade med högsommarintensitet från en molnfri himmel båda dagarna och det var så gott som vindstilla.
Programmet var delvis improviserat och blev omväxlande och trevligt: på lördagsförmiddagen en kort tur runt de närmaste öarna för att blöta ner kajakerna, följt av några timmar rollklinik där Pavia Lumholdt och Freya Hoffmeister först demonstrerade alla de rollar som ingår i de grönländska mästerskapen och sedan tillsammans med Martin Nissen med flera instruerade och assisterade. Jag tror alla kom därifrån med en rad nya kunskaper och färdigheter. Jag själv fick lite mer styr på mina framåtlutade uppgångar, lyckades för första gången med stormrollar och klarade ett par gånger att komma upp framåtlutad med norsaq och en gång för hand – mer framsteg inom loppet av en timme än under hela resten av året (sedan gäller det förstås att få dem att fungera rutinmässigt – och det är en helt annan historia).
På eftermiddagen blev det föreläsningar och förevisningar. Pavia visade hur man kan sy vattentäta skott i en skin-on-frame-kajak. Vidare fick vi en mycket instruktiv demonstration av hur man klär en ribbkajak med väv. Slutligen berättade jag lite om hur man bygger stripkajaker – något som visade sig vara helt nytt för många av deltagarna.
Lördagen avslutades med gemensam grillning och prat om kajaker och allt möjligt annat till sent på natten – under en så magnifik stjärnhimmel som man bara ser långt borta från upplysta städer.
Söndagen började med en teoretisk (ett spegelblankt hav lämpade sig inte för praktiska demonstrationer) genomgång av hur en kajak beter sig i vind och vågor och hur man motverkar upplovning i sidvind. Martin Nissen visade och berättade och jag bidrog med lite om kompletterande paddelteknik. Sedan blev det lite uppdelning – några paddlade en lite längre tur i skärgården, några en kortare tur med lite rollande och andra stannade vid stranden för enbart rollträning. På eftermiddagen delades ut lite informella priser för snygga kajaker och paddlar och sedan var det uppbrott och hemfärd för de flesta (jag kunde åka hem med en flaska vin som pris).
Jag hade tagit med Black Pearl och Njord och båda kajakerna testades flitigt av deltagarna och resulterade i mycket intresse och några omedelbara ritningsbeställningar. Jag testade bland annat Freyas lilla folder - en hopfällbar resekajak á la Tom Yost. Det var som att sticka in benen i en brevlåda – det lägsta däck jag någonsin testat – inte kul att paddla men extremt lättrollad! Jag provade också Dick van Zandens vackra baidarka som var snabb och kursstabil – och som vid ett tillfälle i svallet från ett mötande fartyg visade lite av baidarkornas adelsmärke – suverän gång i vågor.
På det hela blev Qajaqtræfen ett lika omistligt som trivsamt evenemang och när den förhoppningsvis återkommer nästa år har den absolut prioritet i min almanacka. Ett stort tack till arrangörerna.